Dagbokblader

Glade dager

Det er lenge siden forrige blogginnlegg ble lagt ut. Har det vært for mange glade dager, tro? I dag har jeg vært på åpningen av Glade dager i Stavern. Målet var å få i tale en flaggkommandør som skulle åpne dagene. Han ble hentet med sjalupp under dansk flagg, rodd av venner av Orlogsbriggen Fredriksvern, og møtt av salutt fra Tordenskjolds soldater. Og han holdt en god åpningstale som knyttet Staverns maritime historie til Glade dager, til Sjøforsvarets 200-årsjubileum, og til dagens Sjøforsvar. Marinemusikken holdt en flott liten konsert. Og jeg fikk vært om bord i tre fartøy fra Sjøforsvaret, som er på besøk i Stavern i helga. Det er 27 år siden jeg var Sjøforsvarsprest i Harstad Sjøforsvarsdistrikt, med 6 uker ombord på båt. Og det var en flott opplevelse å komme om bord i disse båtene i dag. Og jeg fikk flaggkommandøren i tale, så gudstjenesten i Stavern i morgen kl. 10.30, blir avsluttet med «Gud bevare kongen og fedrelandet». Det hører absolutt til i en kirke, som vel var Norges første marine- og garnisjonskirke. I Stavern i dag var det parade med mange flotte innslag, fire korps, flott vær og stor stemning. Det kan absolutt bli glade dager av slikt, særlig for oss som er glad i korpsmusikk. Lykke til med de glade dagene. Jeg fikk også vært innom et par av kunstnerne som stiller ut i Stavern. Det er også til å bli glad av.

 

Ellers har jeg produsert en rekke sanger denne forsommeren – til konfirmasjoner, bryllup og jubileer. Der har det også vært mange glade dager. Noen av dem har jeg fått være med på. Resten har gitt litt penger i kassa, og det er heller ikke å forakte. Så fikk jeg være med gode venner på hytte i Strømstad et par dager, før jeg returnerte til 50-årslag og gudstjeneste i helga. Jeg fikk oppleve min årlige sommernatt ved Anundsjø. Og jeg nøt stillheten ved Lågen kl. 5 første pinsedag morgen, etter en fantastisk Idyllkonsert kvelden før. Og jeg fikk vært på gudstjeneste i Bøkeskogen andre pinsedag, før dagen fortsatte med en hyggelig vigselssamtale. Både i Bøkeskogen og på konsert i Nanset kirke uka før, gav koret Kick meg en sang- og musikkopplevelse som både rørte, varmet og gledet. Så det har vært mange glade dager i livet mitt de siste ukene. De prøver jeg å nyte. For jeg vet jo så inderlig godt at nedturene kommer. Da er det veldig godt å ha noen glade dager som ballast. Og gledene trenger ikke være så mange og store for at det skal bli en glad dag. Ikke så dyre heller. I kveld fant jeg noen markjordbær på favorittplassen min ved Lågen. Og jeg fant et strå å tre dem på (bildet). Og jeg gleder meg til å spise dem.

 

Men både skipsbesøk og markjordbær kaller også fram litt såre minner hos meg. Jeg var på sjøtjeneste i Vestfjorden ved Bodø med KNM Vidar i 1987, da mamma ringte for å fortelle at kreften hadde spredd seg så mye at det ikke var mer å gjøre. Det ble ingen glad dag for Sjøforsvarspresten. Sommeren 1988 plukket jeg to fulle strå med markjordbær og hadde med til mamma på sykehuset. Og den høsten døde hun, litt over 60 år gammel. På vei til og fra Stavern i dag fikk jeg med meg litt av sykkelløpet Granfondo Don Pedro, med Dag Erik Pedersen i spissen. Der går jo det meste av inntektene til Kreftforeningen. Og fetter Jostein og flere var med og syklet. Det har jeg stor respekt for, så lenge jeg slipper å sykle selv. Jeg fikk jo også en utfordring til isbading på Facebook i vår. Der sto valget mellom bading og gave til Kreftforeningen. Jeg sa vel tydelig fra hva jeg mente om det. Det kan umulig tjene kreftsaken at jeg fryser i hel. Sånt mas fører bare til at jeg røyker mer. Og det tjener i hvert fall ikke saken. Så folk må sykle og bade så mye de orker året rundt. Så lenge jeg får være i fred. Så er det sagt. Og sorgen og gleden har krysningspunkter, og det er ofte kort vei mellom dem. Derfor prøver jeg å nyte gledene, om de er aldri så små. Som vakker korpsmusikk. Sol og glade dager i Stavern, Norges smilehull. En stille kveldsstund ved Lågen. Og et bitte lite strå med markjordbær. Det smakte sommer! Du kan enda rekke å finne et. Og skynd deg å nyte sommernettene, for nå blir de kortere. Men enda kan sommeren by på både glade dager og netter. God sommer.

Kvelde 21/6-2014.

Med varm hilsen fra Even

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Grete Nordengen | Svar 03.07.2014 21:19

Alltid like fint og lese dine ord Even:)
Ønsker deg en riktig fin og god laksesommer og alt som hører med :)
Klem

Kirsten Landsverk | Svar 25.06.2014 01:49

"GLEDE-er ikke en stasjon man kommer til-men en måte å reise på!" Goood sommer, Even! Takk for fine ord.

Anne Lise | Svar 22.06.2014 01:41

Du er så god til å sette ord på livet og hva det rommer Even. Hverdagsgledene er jeg også glad i. Gode tanker til deg.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.11 | 16:47

Flott skrevet, Even. Du formidler tankene dine på en utmerket måte som er til hjelp for mange.

...
30.10 | 08:43

Du ER en influenser, Even!Du influerer oss med gode ord, smil, alvor og varme!Vi kan bare lese i bloggen din og bli trøstet og glade.Vit det! Varm klem til deg.

...
05.07 | 22:39

Det er så sant det du skriver. Ofte glemmer vi å fokusere på alt det som er positivt og heller tenke på alt det mørke. Heldigvis har du evnen til å formidle .

...
25.05 | 14:23

Hei Even, du berører oss alle, even meg.

...
Du liker denne siden