Dagbokblader

Back to Eden

«Helt siden tidenes litt utpå dagen, da Adam og Eva ble hivd ut av hagen». Slik starter en av Øystein Sundes halsbrekkende sanger. Forrige fredag hadde jeg en følelse av å slippe inn igjen. Det skjedde på øya Sør-Hidle, en liten halvtimes båttur fra Stavanger. Der fikk jeg oppleve - med alle sanser – det praktfulle hageanlegget «Flor & Fjære», som utfolder seg på denne forblåste øya i Boknafjorden. Jeg fikk en liten anelse om hva som ventet da vi la til kai. Allerede sjøfronten bugnet av blomster. Men da vi ble geleidet rundt restaurantbygget, åpnet det seg en verden som nesten tok pusten fra meg. Førsteinntrykket var enormt. Og en begeistret og engasjert eier fortalte historien om stedet, der faren kjøpte ei hytte på 60-tallet for å komme bort fra planter og folk i en hektisk gartneri- og hagesenterhverdag. Snakk om å få nissen med på lasset. Jeg har aldri sett så mange fargerike planter og blomster på en gang. Og inntrykkene strømmet på mens vi ble guidet rundt på øya, fra temahage til temahage. Bambus, ørken, stauder, krydder, sypresser og mye mer, brutt opp av velfriserte plener, en liten sandstrand og dammer og fossefall rundt i hele anlegget. Rundturen ga oss en flott oversikt over og et lite innblikk i dette Boknafjordens underverk.

 

Så var det mat. Og etterpå var det rikelig tid til å vende tilbake for å nyte selvvalgte godbiter av Flor og Fjæres blomsterprakt. Maten var også et kapittel for seg. Etter en liten times omvisning i himmelriket eller Edens hage, dukket det plutselig opp en figur som kunne ha kommet fra et helt annet sted. Det gjorde han da også, den nederlandske kokken Andre. En liten djevel med svart humor og til dels verbal mishandling av både gjestene, stedet og maten. Usedvanlig festlig. Men han hentet seg jo inn igjen innimellom og fikk fortalt litt om rettene på buffeten vi skulle nyte. Før han igjen skar ut i halsbrekkende galskap. Men om mannen selv synes å komme fra de lavere regioner, hørte maten han tryllet frem absolutt til i de himmelske sfærer. «En annen verden», tror jeg er et av deres egne slagord. Og slik opplevdes det virkelig. Både hagens og bordets gleder sto i kø for å gi besøkende en uforglemmelig opplevelse.

 

De tar seg godt betalt. Men det var absolutt verdt det. Og for de av oss som var heldig og ble påspandert fornøyelsen, var gleden fullstendig og uavkortet. Jeg snakket med en som var der en tur hver sommer med familien. Flor og Fjære har stadig nye overraskelser på lur, både i hagen og i restauranten. For meg var dette et av livets absolutte høydepunkter. Du som leser bloggen min, vet at jeg kan glede meg voldsomt over vårens første blåveis, en bukett med liljekonvall og en solnedgang ved Lågen. Dette var likevel noe annet. De små tingene gir gløtt av himmelriket og Vårherres skaperglede. Men her var det som å komme inn i det. Og mennesker som brenner for noe, som har syn for det vakre og langt over gjennomsnittet grønne fingre, kan virkelig lage vakker kunst og fantastiske opplevelser ut av Vårherres grunnarbeider. Det er litt som når den nye presten i bygda skrøt av gården som bonden og Vårherre hadde fått så fint til. Da kom det tørt fra bonden: «Du skulle sett hvordan det så ut da han holdt på her alene».

 

Flor og Fjære var en opplevelse jeg sent vil glemme. Og jeg vender gjerne tilbake. Jeg er dypt imponert over det de har fått til på denne øya i Boknafjorden. Og jeg bærer med meg bilder og opplevelser som vil sitte lenge. Og rundingen av hushjørnet da hagen åpenbarte seg i all sin prakt, finnes det bare ett ord for. Det er på engelsk for anledningen: BREATHTAKING!! 

 

Kvelde 11/9-2015

 

Med varm hilsen fra Even

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Ragnhild Rimstad | Svar 12.09.2015 20:27

Har også vært der Even, og er enig med deg i alt. Jeg er nok ikke så flink til å beskrive dette. Vi må leve på minnene og se på bilder innimellom....

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.11 | 16:47

Flott skrevet, Even. Du formidler tankene dine på en utmerket måte som er til hjelp for mange.

...
30.10 | 08:43

Du ER en influenser, Even!Du influerer oss med gode ord, smil, alvor og varme!Vi kan bare lese i bloggen din og bli trøstet og glade.Vit det! Varm klem til deg.

...
05.07 | 22:39

Det er så sant det du skriver. Ofte glemmer vi å fokusere på alt det som er positivt og heller tenke på alt det mørke. Heldigvis har du evnen til å formidle .

...
25.05 | 14:23

Hei Even, du berører oss alle, even meg.

...
Du liker denne siden