Dagbokblader

På dansk heter våren foråret. Benny Andersen har et nydelig lite dikt, som jeg leser nesten hver dag, etter å ha blitt den lykkelige eier av boken ”Det skal merkes at vi lever”. Diktet har tittelen ”Hilsen til forårssolen”. Det er skrevet til BT i forbindelse med oljekrise og økonomisk krise i Danmark i 1979, og er en herlig blanding av økonomiske problemer, personlige kriser og hyllest til våren. Finn det og les det. Det er til å bli glad av. For en litt frøsen kropp og sjel, som definitivt er mer sommer- enn vintermenneske, er det godt å vite at det går mot lysere og varmere tider. Jeg skriver vite, for det går jo ikke an å kjenne det ennå. Ordet forår tilsier da også at året virkelig slår ut i full blomst, bokstavelig talt, når sommeren og varmen tar tak. Det gleder jeg meg til.

 

All festivitasen i Roma om dagen i forbindelse med Frans I, har inspirert meg til å hente fram igjen boka ”Engler og demoner”. En fascinerende røverhistorie med mange spennende scener fra den evige stad. Skulle gjerne vært der igjen. I boka kom jeg over navnene på årstidene på italiensk. Vinteren kalles ”inverno” og våren ”primavera”. Det fikk meg til å tenke på kulde- og snøinferno og noen grønnkledde norske komikere som herjet landet for en del år siden. Vinterinfernoet vil liksom ikke helt slippe taket. Det er snø i lufta og på bakken, gradestokken kryper vel under ti minus i natt igjen. I mars i fjor satt vi ute i sola i bare kortbuksa i 25 varmegrader. Og den første blåveisbuketten var i hus (bildet). Denne uka har jeg sittet inne med influensa og frosten i kroppen og stirret lengselsfullt ut vinduet etter sol og varme. Tulipanene på bordet hjelper litt. Og sola kommer visst i påsken, selv om ikke varmen følger med.

 

”Jeg har længe næret en

istap ved min barm,

men når forårssolen skinner,

blir jeg varm!

 

Slik skriver Benny Andersen. Jeg tenker at den istappen kan være så mye. Noen har mistet en de var glad i, og kjenner den kalde trekken fra en vegg i livet som har falt ut. Noen sliter med sykdom, fysisk eller psykisk. Noen opplever kriser i arbeidsliv og økonomi. Noen kjenner på isfronten i forhold som har frosset til.

 

”Jeg blir tom i hjernen,

træt og tung i sjæl og krop,

men når forårssolen skinner,

står jeg op!”

 

Fortsatt Benny Andersen. Og mitt varme ønske for deg og meg er at vårsola, når den endelig tar tak, kan smelte istapper både i kropp og sjel og natur. Kanskje trenger den hjelp av en klem, et smil og noen gode ord. Det er mye smått som kan gjøre veldig godt. Diktet ”Gode ord” av Tove Lie får avrunde dagens blogginnlegg. Det har betydd mye for meg de siste åra.

 

”Det visne mennesket

fikk overrisling av gode ord

dagen etter

var mennesket fullt av blomster

røttene boret

dypt i oss”

 

Snart erstattes inverno av primavera. Og snart er det påske, med gode ord og mye varme i kirkene landet rundt og verden over. Kanskje vi skulle få med oss noe av det også. God påske. Og fortsatt god vår!

Kvelde 23/3-2013

Med varm hilsen fra Even

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 08:40

Fantastisk Even,jeg er så rørt.Ha en flott dag.😊❤️🌺

28.03 | 09:00

Kom plutselig innom bloggen din og har fått med meg flere begreper jeg vil ta med meg videre: "manus-depressiv" og "se-vitaminer". Fantastisk!

30.01 | 13:04

Synes i allefall at du er flink til å komme deg ut i naturen. Det redder deg veit du. Jeg er mere lat pga et vondt bein nå for tida. Lykke ønskes deg Even!

23.12 | 13:33

Tusen hjertelig takk, Even! Du er så god med ord! God jul🎄🌟