Dagbokblader

Østlandsposten i Larvik har hatt både bilder og små historier om trytefiske på islagte vann på trykk de siste ukene. Jeg liker ikke å fryse. Det er også farsarv. Så jeg fisker helst tryte om sommeren. Småvanna i Kvelde er stappfulle av dem. Og de napper villig. Skulle jeg ha lesere fra fjerne himmelstrøk, må jeg tilføye at tryte er det samme som abbor. Fisken med de flotte fargene, det tykke skinnet og den stikkende ryggfinnen, kalles tryte i store deler av Sør-Norge. Og sørlendingene har virkelig draget på dette. I en fiskeforretning i Kristiansand kunne vi i sommer kjøpe småtryter i løs vekt, nærmest som smågodt. Og sprøstekt tryte er noe av det nærmeste smågodt en kan komme, når det dreier seg om fisk. Det kan konkurrere med både stekt småsei, makrell (pir) og ørret. Og jeg er ikke sikker på hvem som er smaksvinneren.

En ting er smaken. Noe annet som er nesten like velsmakende for både kropp og sjel, er å fiske dem. Både fordi de napper så villig. Og fordi en sommerkveld ved et lite vann i Kvelde er noe av den beste avkobling jeg kan oppleve. Tilbake til sørlendingene. De har grepet dette også. Jeg fikk se en gammel annonse på trykk i ei avis i Arendal en tid tilbake. Der hadde en forretning i byen rykket inn følgende: ”Stengt på grund af Trydefiske og Afkobling.” De kunne få sagt det den gangen også. Har du barn du vil aktivisere en tidlig sommerkveld, ta dem med på trytefiske. Dra alene eller sammen med gode venner. Det er morsomt. Og det smaker utrolig godt. Men det er greit å lære og flå dem skikkelig. Jeg er heldig, og har det som Øystein Sunde: ”Jeg har folk til slikt.” Sprøstekt tryte er noe av det beste som fins. En slektning fra USA var her i sommer. Han fileterte de bitte små trytene. Da ble de enda bedre og lettere å spise. Vi har også noen brukbare ørretvann i Kvelde. Der har vi også noen nydelige sommerkvelder. Jeg legger ut noen bilder av både trytefiske og andre fiskeopplevelser på Evens bilder. Ta en titt hvis du har lyst. Kanskje det gir mersmak.

 

Jeg er også så heldig å ha familie både på Finnøy, der min mor kom fra, og i Kvelde, der farsslekta bor. Jeg har også en tante og onkel i Sykkylven. Der har jeg opplevd mitt livs seifangst. 4-5 sei av gangen bet på harpa, mange av dem flere kilo tunge. Fingrene mine bødde. Og onkel og jeg kom hjem kl. 2 om natta med over 100 kilo sei, til tantes store fortvilelse. I sommer fikk jeg 6 makreller på stang på Aursneset. Det ble stekt makrell til kvelds og kokt makrell til middag dagen etter. Pur nytelse. På Finnøy har jeg en fetter og hans svoger, som tar meg med ut på jevnlige fisketurer, når jeg er der borte. Og vi har opplevd noen fantastiske dager sammen i Boknafjorden. Sist uke fikk jeg MMS fra dem, med bilde og melding om en strålende seifangst. Jeg takket, gratulerte og sa jeg var misunnelig. Da hadde de oppnådd det de ville. Disse to er også noen kløppere til å filetere fisken. Og det er ikke tall på alle de gode fiskemåltidene jeg har fått med meg hjem i kjølebagen. Til glede for både familie og venner her østpå. Når fisken blir frosset ned nesten før den er død, smaker den fortsatt veldig godt når den tas opp og tilberedes her hjemme. Torsk, sei, lyr, makrell, og innimellom også andre fiskeslag fra dypet og grunnene i Boknafjorden. I barndommen var det morfar som tok meg med ut. Senere en god onkel. Det hører til mine beste barndomsopplevelser. Og jeg blir fortsatt en ivrig guttunge når fisken napper i dag.

 

Som om ikke dette var nok, har familien lakserett og flåtefiske i Numedalslågen. Der har jeg også tilbrakt utallige sommerdager og netter hele livet. I sommer opplevde vi to fantastiske fiskedøgn, som vi må tilbake til 1980-tallet for å finne maken til. Det var utrolig morsomt. Og så er det jo så vakkert der nede ved Lågen. Det er masse arbeid med flåtefisket. Men det gir så mye tilbake når vi får fisk. Og den første laksemiddagen med nypoteter, agurksalat, remulade og jordbær til dessert, smaker så godt at det er til å grine av. Min fetters kone står for tilberedelsen av denne. Og det er sommerens høydepunkt.

Jeg skal slutte nå. Men ta gjerne en titt på bildene. Og unn deg og dine en god fiskeopplevelse til sommeren. Men hvorfor vente? Vi hadde tenkt vi skulle prøve fiskestanga på et svaberg i Larviksfjorden en dag. Det er jo så nydelig ute om dagen. Men kle deg godt. Og vær forsiktig på isen, hvis du vil pilke tryte. Skitt fiske.

Kvelde, 29/2-2012

Varm hilsen fra Even

 

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 08:40

Fantastisk Even,jeg er så rørt.Ha en flott dag.😊❤️🌺

28.03 | 09:00

Kom plutselig innom bloggen din og har fått med meg flere begreper jeg vil ta med meg videre: "manus-depressiv" og "se-vitaminer". Fantastisk!

30.01 | 13:04

Synes i allefall at du er flink til å komme deg ut i naturen. Det redder deg veit du. Jeg er mere lat pga et vondt bein nå for tida. Lykke ønskes deg Even!

23.12 | 13:33

Tusen hjertelig takk, Even! Du er så god med ord! God jul🎄🌟