Dagbokblader

Nei da. Det er ikke den lysløypa jeg burde brukt til skiturer i vinter jeg mener. Denne lysløypa går mellom kirken, bedehuset og ungdomslokalet Gylnarheim. Den gikk jeg på søndag, og det var en fantastisk opplevelse. Først var det ordinasjon av den nye sognepresten i Kvelde og Hvarnes, Randi Abelsen Woldseth. Hun ble ordinert til prest av biskop Laila Riksaasen Dahl, assistert av gode venner, prosten, lokale prester og menighetsrådsfolk fra Lågendalen. Bildet viser to flotte damer i kirkedøra i Kvelde, den ene på vei ut av prestetjenesten, den andre på vei inn. Per Arne Dahl starter jo som ny biskop i Tunsberg, når Laila går av til sommeren. Etter at vi som er vikarierende sogneprester i Hedrum for tiden, fikk svelget unna skuffelsen over ikke å få være med å assistere under ordinasjonen, greide vi å glede oss sammen med Randi, familien og menigheten over denne høytidelige og flotte dagen. Jeg har mange gode minner og bilder fra min egen ordinasjon i Kvelde kirke i desember 1986. For ikke å snakke om alle flotte minner og bilder fra samvær med bygdefolk i årene etterpå. Jeg har opplevd en enorm støtte fra bygda i min prestetjeneste, selv om den har vært litt haltende gjennom mange år. Det håper jeg Randi også får oppleve. Det var flott å møte og høre den nye sognepresten. Og bygdefolket sluttet virkelig opp om ordinasjonsgudstjenesten og festen på Kvelde bedehus etterpå. Der var det fest i god gammeldags bedehusbetydning av ordet; masse mat og masse taler. Menighetsrådet vartet opp med lapskaus og kaker. Et helt langbord var fylt opp av Randis familie, venner og kirkelige dignitærer. Og Randi ga uttrykk for at hun følte seg velkommen. Hun er oppsatt med mann og to barn, og de har tenkt å bosette seg i Sandefjord. Det er sikkert bare til de oppdager hvor flott det er i Lågendalen. Og allerede før påske, er den nye sognepresten i Hedrum, islendingen Thorir Jøkul Thorsteinson, på plass i prestegården. Så vi har mye å glede oss til.

 

Lysløypeturen på søndag gikk videre til Gylnarheim. Der var det også stinn brakke og et forrykende show av Lågabrass med venner. Og kaffe og kaker.  Det var feiende flott korpsmusikk, toppet med vakker sang av Siw Anne og Stig. Og det var diverse halsbrekkende humoristiske innslag av Jarle og Jørn fra revygruppa Makalausen. Alt ble glitrende ledet av Thor Rikard Odberg, en av Lågendalens desidert beste historiefortellere. Jubelen ville ingen ende ta. Jammen er det fest og kultur på bygda, både i kirke, bedehus og ungdomslokale. Noe av det som gledet meg mest på søndag, var at jeg støtte på flere av de samme folka i kirken og på lokalet. Jeg tenker at det er sånn det skal være. De seinere åra i Kvelde har mange forsvunnet ut av den ene enden i kirken, for å starte for seg selv. Vi kunne lese innlegg i Østlandsposten i vinter om «prestinnen» som skulle komme til Kvelde. Og det skinner tydelig gjennom at disse ikke lenger vil ha noe med kirken å gjøre. Heldigvis kommer det nye folk inn i andre enden av kirken. Noen som opplever at de kan finne sin plass i kirkens rom og ved nådens bord, fordi dørstokken ikke er så høy lenger. Det gjør meg både rørt og glad. Vår nye sogneprest kan både forkynne evangeliet og møte mennesker. Akkurat som de prestene vi har vært heldige å ha i Kvelde tidligere. Det håper jeg enda flere oppdager i tiden som kommer. Det er plass til flere i lysløypa i Kvelde.

 

Nå gikk min lysløypetur i helga også innom Østre Kvelde bedehus lørdag kveld. Jeg hadde andakt på Treffpunkt. Det er flott at unge familier kan samles på denne måten en lørdagskveld. Og helgas lysløypetur både varmet og gledet en gammel skrott. Søndag er det gudstjeneste i Hedrum kirke for min del med tre dåp, barnekoret NaBaGo, Tårnagenter og 6-åringer. Der blir det liv. Det er Maria Budskapsdag. Ni måneder igjen til jul, må vite. Da passer det kanskje å avslutte dagens blogginnlegg og mitt korte vikariat som sogneprest i Hedrum, Kvelde og Hvarnes med følgende anbefaling: «Unngå julerushet. Gå i kirken hele året.»

Kvelde 18/3-2014

Med varm hilsen fra Even

Kirkelig løsarbeider i Lågendalen og omegn.

Lars Gunnar 18.03.2014 21:17

Noe av det fineste jeg har lest på lenge......

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 08:40

Fantastisk Even,jeg er så rørt.Ha en flott dag.😊❤️🌺

28.03 | 09:00

Kom plutselig innom bloggen din og har fått med meg flere begreper jeg vil ta med meg videre: "manus-depressiv" og "se-vitaminer". Fantastisk!

30.01 | 13:04

Synes i allefall at du er flink til å komme deg ut i naturen. Det redder deg veit du. Jeg er mere lat pga et vondt bein nå for tida. Lykke ønskes deg Even!

23.12 | 13:33

Tusen hjertelig takk, Even! Du er så god med ord! God jul🎄🌟