Dagbokblader

Skrivarstolen er flyttet fra gapahuken ved Lågen ned på fiskeflåten, der jeg sitter og venter på at laksen skal gå i garnet og bjellene skal ringe. Flåtefisket i Numedalslågen er en kulturhistorisk fiskeinnretning som er enestående i verden. Og vi får lov å drive på med det helt til noen i sin usigelige visdom finner ut at det er vi som truer villaksstammen. I hele fjor sommer fikk vi ti laks og en sjøørret. Jeg vet i hvert fall om en sportsfisker som fikk 16. Heldigvis er det også sportsfiskere som synes det er greit at noen ivaretar disse mange hundre år gamle tradisjonene. Her blir laksen ekstra bonus. For stort sett er det rigging, venting og rensing av garn som står på dagsprogrammet under laksesesongen. Men så kommer det en laks i ny og ne. Denne uka fikk vi fire. Og det er lite som slår årets første laksemiddag, med fersk villaks fra Lågen, nypoteter, agurksalat og remulade. Gjerne med jordbær til dessert. Da er det faktisk ganske godt å leve.

 

Men det var egentlig ikke laksefisket som skulle være tema i dag. Jeg har gått og tenkt på ordet i overskriften i noen uker; «Ankerfeste». Jeg brukte det i prekenen i Stavern kirke 22/6, da vi markerte Sjøforsvarets 200-årsjubileum og hadde marinebesøk i kirken. Det er hentet fra en salmestrofe der det står om dåpen som ankerfeste for vår tro. Det ankerfestet er jeg glad og takknemlig for i livet mitt. Nå har jeg prøvd å ikke bruke bloggen til å preke. Det har jeg tenkt å fortsette med. Men noen smådrypp får dere tåle. Og grunnen til at dette nå likevel blir et tema i dagens blogginnlegg, er at en av marineoffiserene under kirkekaffen på Fredriksvern Verft, bemerket at dette ankerfestet trenger vi jo på flere områder i livet – ikke bare troens. Det er veldig sant. I en sang til min 50-årsdag skrev gode venner: «Ved Lågens bredd, der finner du hans hjem og vern og feste. Som byder på det meste.» Ankerfeste. Jeg trenger det i livet mitt. Du trenger det i livet ditt. Fiskeflåten jeg sitter på (bildet) har ikke anker. Den holdes på plass midt i strømmen i elva av to tykke vaiere. Når jeg ligger her om natta, kan jeg ha mareritt om at vaierne ryker og flåten seiler ut Holmfoss 2 km lenger ned i elva med meg om bord. Jeg kjente litt på noe lignende da jeg satt i hytta på flåten tirsdag mens det lynte, tordnet og bøttet ned. Tro om lynet kan slå ned i et flåtefiske.

 

Det er mange ting i livet som kan gjøre oss urolige, usikre og redde. Det kan være alvorlig sykdom, fysisk eller psykisk. Det kan være tapet av noen vi var glad i, og som mye var avhengig av i livet. Det kan være jobbkrise og økonomisk usikkerhet. Både unge, voksne og eldre kan kjenne på usikkerhet i møte med liv og fremtid. Der en føler at alt er i drift. Du og jeg trenger et ankerfeste. Noen finner det i dåpen og troen. Men da depresjonen slo meg ut av liv og prestetjeneste i 1997, var det mye som skapte usikkerhet i livet mitt, selv om troen var rimelig trygg. Jeg kjenner fortsatt ganske ofte på det, når dagene oppleves mørke og tunge. Vi trenger ankerfester i livet. Mange har det i en trygg personlighet formet av kjærlighet og gode rammer i livet fra de var små. Det å oppleve seg elsket er kanskje det aller beste ankerfestet vi kan ha. Sammen med det å oppleve seg verdifull og betydningsfull. Det kan vi være med på å bygge opp hos hverandre med kjærlighet og gode ord. En oppmuntring koster veldig lite og betyr veldig mye. Et smil, et håndtrykk, en klem eller et vennlig ord kan hjelpe noen til å finne ankerfeste i livet. For noen krever det kanskje langvarig terapi, når en opplever at alt flyter i livet. Men for veldig mange kan det være nok med noen gode ord, litt nærvær og litt omsorg.

 

En ganske vanlig dåpsgave er et smykke med kors, anker og hjerte – symbolene for tro, håp og kjærlighet. Fyller en de symbolene med innhold, kan det gi solid ankerfeste på veldig mange områder i livet. Størst blant dem er kjærligheten. Selv om den også iblant kan oppleves som livets rot, som det står i en salmestrofe. Men når den gode kjærligheten både til oss selv og andre får blomstre, har vi det tryggeste ankerfestet vi kan ha. Der du måtte være i ditt liv. Og her jeg sitter på flåtefisket midt i Lågen. Ved Lågens bredd der finner du hans hjem og vern og feste. Det er mulig jeg må ha en liten tur ned i kveld også. I dag har det stort sett vært fotball og forberedelser til gudstjeneste i Stavern i morgen kl. 10.30. Der er det to dåp og nye ankerfester som skal etableres. 

Kvelde 5/7-2014

Med varm hilsen fra Even

Anne LIse Rasmussen 07.07.2014 17:23

Du skriver så klokt om det viktigste i livet Even. Jeg bare takker for livsnisten du gav meg i dag.

hanne kristin 06.07.2014 19:17

Flott skrevet om ankerfestet- Så sant, så sant- Vi trenger det alle :) takk Even min venn for vakre og sanne ord. Din venn Hanne <3

Tone Langmoen Kalbakk 05.07.2014 22:32

Takk og pris!

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 08:40

Fantastisk Even,jeg er så rørt.Ha en flott dag.😊❤️🌺

28.03 | 09:00

Kom plutselig innom bloggen din og har fått med meg flere begreper jeg vil ta med meg videre: "manus-depressiv" og "se-vitaminer". Fantastisk!

30.01 | 13:04

Synes i allefall at du er flink til å komme deg ut i naturen. Det redder deg veit du. Jeg er mere lat pga et vondt bein nå for tida. Lykke ønskes deg Even!

23.12 | 13:33

Tusen hjertelig takk, Even! Du er så god med ord! God jul🎄🌟