Dagbokblader

Jeg fikk være med på markeringen av 8. mai – frigjøringsdagen – ved Hans Holmens mektige monument over falne fra Hedrum under andre verdenskrig. Det er vakkert plassert i en liten park midt i Kvelde sentrum. Lågabrass spilte og Eigil Wessel holdt en sterk og innholdsrik tale og la ned blomster ved monumentet. Tidligere på dagen samlet vi rundt 50 elever fra Melsomvik skole rundt flaggstanga på Stokke Bygdetun og sang fedrelandssangen. Det ble en flott avslutning på en spennende dag med lokalhistorie for femteklassingene i Stokke i regi av Den Kulturelle Skolesekken. Der fikk jeg være med å formidle lokal landbruks- og vintersportshistorie fra Museumslåven på Stokke Bygdetun. Og vi fikk sammen markere frigjøringsdagen, både i Stokke og i Kvelde. Og i går døde Gunnar Sønsteby. Hans bortgang blir omtalt med sorg og dyp respekt og takknemlighet for hans innsats for Norge både i og etter krigen. Han lærte oss noe om frihetens pris og om viktigheten av fortsatt å kjempe for frihet, fred og demokrati.

 

Så slo det meg igjen, da vi sang ”Ja vi elsker” både i Stokke og i Kvelde. Når vi synger om ”Den saganatt som senker drømmer på vår jord,” tenker jeg at uttrykket ”senke drømmer” kan bety to ting. Den egentlige betydningen er vel at saganatten, vår norske historie, gir oss positive drømmer for vårt liv og vårt land, også for fremtiden. Vi drømmer om det gode liv for oss selv, vår familie, vårt land og vår verden. De gode drømmene gir håp både for liv og fremtid. Og de drømmene må ingen få ta fra oss. Men ordet senke kan også bety ”å skyte i senk.” Og det slår meg hvor lett det er å senke en drøm eller en ide ved en negativ kommentar eller en likegyldig holdning. Den måten å senke drømmer på, trenger vi svært lite av. Det er mulig vi trenger en korrigering av og til, når drømmene våre tar helt av. Men mest av alt trenger vi heiarop og oppmuntrende ord. For det er gjennom oppfylte drømmer og gode ideer ny fremtid og ny historie skapes. Nye saganetter som senker stadig nye drømmer til stadig nye generasjoner på vår jord. På Hjemkomstsenteret i Moorhead i Minnesota henger et lite skilt med påskriften ”Dare to dream” – Våg å drømme! Det trengte de over 800 000 nordmenn som fulgte drømmene sine og satte kursen mot Amerika. Kanskje du og jeg trenger den oppmuntringen i dag. Spesielt når noen av drømmene går i vasken, på grunn av egne små og store tragedier eller andres sårende kommentarer. Frigjøringsdagen skal hjelpe oss til aldri å gi opp drømmen, uansett hvor mørkt det ser ut. Lykke til med drømmene i ditt liv. Jeg kommer nok til å dele noen av mine i bloggen framover.

 

Sist helg fikk jeg også være med i konfirmasjon på min kjære Finnøy. En flott tur over Haukeli i strålende vintervær med masse snø i fjellet endte i fine vårdager på denne perlen i Boknafjorden i Rogaland. Vel luktet det sterkt av kumøkk øst for vannskillet, og like sterkt av sauehevd på vestsiden. Og de nye gjødselsprederne med sine slangearmer, ser ut som noe Jules Verne kunne hatt mareritt om. Men det lukter like herlig. Og det er også et sikkert vårtegn. Og på Finnøy var det fisketur på fjorden, hundrevis av lam på engene, hyggelig selskap med familie og flotte naturopplevelser. Noe av dette kan du få del i på sidene ”Bilder2012”og ”Evens Finnøy”. Det er lite som kan skape drømmer i mitt liv som å sitte og se ut over Boknafjorden fra Finnøy – eller Lågen her hjemme i Kvelde. Og det er lite som kan oppfylle drømmene, som fire flotte sei på harpa i Boknafjorden eller laksen og solnedgangen ved Lågen. Det er fint å kunne dele drømmene sine med noen. Bare pass deg for mennesker som ynder å senke dem. Våg å drømme!

Kvelde 11/5-2012

Varm hilsen fra Even

Ingve 01.01.2016 12:07

Det er ikke drømmer, men drømme uten "r".

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 08:40

Fantastisk Even,jeg er så rørt.Ha en flott dag.😊❤️🌺

28.03 | 09:00

Kom plutselig innom bloggen din og har fått med meg flere begreper jeg vil ta med meg videre: "manus-depressiv" og "se-vitaminer". Fantastisk!

30.01 | 13:04

Synes i allefall at du er flink til å komme deg ut i naturen. Det redder deg veit du. Jeg er mere lat pga et vondt bein nå for tida. Lykke ønskes deg Even!

23.12 | 13:33

Tusen hjertelig takk, Even! Du er så god med ord! God jul🎄🌟