Dagbokblader

Hurra for 17.mai. For friheten. For freden. For demokratiet. For Norge. Jeg skal feire nasjonaldagen i Kvelde i morgen, for første gang på veldig mange år. De siste seks åra har jeg vært på jobb på Stokke Bygdetun 17.mai. Det har også vært fest – bevares. Med mange tusen festkledde mennesker samlet i Bokemoa og på Bygdetunet. Og sist uke hadde jeg et lite comeback der borte. Først med femteklassingene i Den Kulturelle skolesekken, så med feiringen av Stokke Bygdekvinnelag sitt 80-års jubileum. Bunadskledde bygdekvinner feiret seg selv, og jeg var så heldig å få være med blant de inviterte gjestene. Et par vers av jubileumssangen skrevet av undertegnede får du her (Mel: Napoleon med sin hær):

 

Og bondekvinnelag ble til bygdekvinnelag.

En åttiårig dame vi feirer her i dag.

Og Stokkes bygdekvinner. De er en sikker vinner.

Når saken gjelde bygda og mat av alle slag.

 

Slik viser dere barna hva bønder gjorde før.

Bevarer tradisjoner i alt som dere gjør.

Men dere har og vyer, og bygdeliv fornyer.

En livsfrisk åttiåring som står på og som tør.

 

Gratulerer med jubileet, både i Stokke og i Vestfold. Både bygdekvinnene og skolebarna er viktige for å ta vare på bygdenes tradisjoner, historie og fremtid. Og det er flott å få være en del av dette.

 

Men ingenting er som en festpyntet hjembygd 17. mai. Bunadsskjorta og strømpene er forsiktig vasket i Milo. Skjorta må strykes i dag. Og jeg gleder meg til å ta på Vestfoldbunaden i morgen, selv om det er litt hameras. Det tar ennå en times tid å få den på seg. Og så får jeg jo ikke gått på do (bommelom) uten å ta av meg hele greia igjen. Så her må dagen planlegges nøye. Men akkurat nå gleder jeg meg over årets første konvallbukett, som sprer duft i hele leiligheten. Og årets første laks er tatt i Holmfoss og Åbyfoss. Jeg har akkurat vært ved Lågen og sjekket flåtefisket vårt. Det må gjetes nøye i en stadig skiftende vannstand, så det ikke blir liggende på land. De kulturhistoriske fiskene slipper ikke til før i juli. Da blir det laks i bloggen, håper jeg. Men nå var det vel egentlig vår og 17.mai det handlet om. Korpsene landet rundt har pusset formen og instrumentene. Mange sliter med rekrutteringen. Jeg håper ikke korpsene blir borte. De har en viktig rolle i feiringen av Nasjonaldagen. Selv om en av de norskamerikanske ungdommene i TV-programmet ”Alt for Norge”, var litt undrende til nordmenns måte å kurere hangover på, grytidlig 17.mai: SALUTT OG HORNMUSIKK?? Det var tydelig at han hadde hatt en rangel 16.mai, og hornmusikken virket noe voldsom dagen derpå. Men den hører med i feiringen. Nå feirer vi ikke 17.mai til minne om at Jesus var russ, som en ungdom foreslo. Det er grunnloven, freden og friheten som feires. Og jeg kjenner meg inderlig takknemlig for å bo i dette landet, selv om brødhyllene er tomme og bøndene er på krigsstien. Vil vi ha norsk mat, må vi betale for den. Det håper jeg noen sier noe om i 17.mai talene i år. Hvis du vil lese mer 17.mai-stoff fra Even Sundby, ligger appellen jeg holdt ved Kvelde kirke i 2008 på siden "Litt av hvert".

 

Så regner jeg med at den fryktelige terroren og tragedien den 22.juli i fjor også vil bli nevnt i en del taler. Det ufattelige som skjedde på Utøya og i Oslo, vil gjøre ekstra vondt for mange denne dagen. Mine tanker går til dere som sliter på 17.mai, på grunn av denne eller andre tragedier som har rammet i livet. Jeg håper du likevel får kjenne et streif av glede på Nasjonaldagen i år. Jeg får feire dagen med familie og bygdefolk i Kvelde. Så bærer det til Oslo på kvelden med rømmegrøt og spekemat i selskap med gode venner der. En del av dem fikk jeg være sammen med på hyttetur ved Strømstad sist helg. Fantastisk avkobling i hyggelig selskap. Familien, vennene, hjembygda, våren og landet gjør meg takknemlig og glad denne dagen. Og jeg gjentar noe jeg har skrevet før: Selv om jeg ikke har så mye penger, er jeg ufattelig rik. Et par strofer av Nordahl Grieg får avrunde bloggen i dag.

 

”Det fødtes i oss en visshet:

Frihet og liv et ett,

så enkelt, så uunnværlig

som menneskets åndedrett.”

 

”Vi vil ta vare på

skjønnheten, varmen –

som om vi bar et barn

varsomt på armen!”

 

Gratulerer med dagen!

Kvelde 16/5-2012.

Varm hilsen fra Even

 

 

 

 

 

 

Turid Bakken 16.05.2012 23:08

Gratulere med dagen til deg også, kos deg masse med fri.

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 08:40

Fantastisk Even,jeg er så rørt.Ha en flott dag.😊❤️🌺

28.03 | 09:00

Kom plutselig innom bloggen din og har fått med meg flere begreper jeg vil ta med meg videre: "manus-depressiv" og "se-vitaminer". Fantastisk!

30.01 | 13:04

Synes i allefall at du er flink til å komme deg ut i naturen. Det redder deg veit du. Jeg er mere lat pga et vondt bein nå for tida. Lykke ønskes deg Even!

23.12 | 13:33

Tusen hjertelig takk, Even! Du er så god med ord! God jul🎄🌟