Dagbokblader

Edvald Boasson Hagen har vært i Kvelde. Sammen med Allesandro Petacchi og rundt 160 andre profesjonelle syklister, mange av dem berømt over hele verden. Det var sykkelløp, må vite. Den største sykkelbegivenheten i Norge på mange år. Tour of Norway eller Glava Tour ble avviklet i Østlandets skoger og daler fra onsdag til søndag sist uke. I Kvelde var berømthetene i 10-15 minutter. Det er vel omtrent den tiden det tar å krysse sognegrensene på hver side i et halsbrekkende sykkeltempo. På Ringdal veltet en del av beitet i 70 km/t, og en motorsyklist og et par syklister havnet på sykehus i Tønsberg. Så her gikk det for seg.

 

Onsdagens etappe, som beæret Kvelde med en snarvisitt, gikk fra Sandfjord til Tønsberg. Rundt 18 mil fikk de presset ut av søndre Vestfold, der de halset oppover Lågendalen på vei mot Tønsberg. Svensken Jonas Ahlstrand vant første etappe. Edvald startet spurten for tidlig. Han ga på 325 meter før mål og holdt ikke helt inn. Men han vant en etappe. Og han vant sammenlagt, så noe riktig må vår store sykkelstjerne og hans lag ha gjort. Det er artig å se lagene jobbe sammen, der de drar opp og faller tilbake, og ligger som en grågåsflokk i formasjon opp Lågendalen. Gratulerer med seieren i Glava Tour, Edvald Boasson Hagen.

 

Verden var i Kvelde noen minutter onsdag 16.mai. I Kvelde sentrum var syklistene et halvt minutt. Jeg bivånet det hele fra bilen der jeg satt og ventet 200 meter sør for Esson i Kvelde på RV 40. Jeg var på vei hjem etter 17.mai klippen i Larvik, og trodde en stund all verdens krig, ulykke og elendighet var kommet til Kvelde. Krysset mellom RV 40 og 304 var sperret av, og sirener og blinkende blå og oransje lys preget trafikkbildet. Så strømmet det på med sivile motorsykler med blinkende lys, ispedd politibil og politimotorsykler med blålys. Jeg ante ikke hva som var på gang, og både terrorisme, ulykker og bondelagsmarkeringer for gjennom hodet mitt. Så i et dramatisk sekund åpenbarte det hele seg. Over 150 syklister nærmest for ut på RV 40 og forsvant oppover Lågendalen. Så var det plutselig over. Bortsett fra enda ti minutters venting på flere motorsykler, flere titalls følgebiler med sykler på taket, og enda noen ekvipasjer som skulle rydde og åpne for fri ferdsel etter verdensbegivenheten. Og jeg måtte jo hjem å slå på TV 2. Jeg hadde vel hørt om Glava Tour i Sandfjord og Tønsberg, men jeg ante ikke at storhetene kom til Kvelde. Østlandsposten brydde seg vel ikke om å informere om en sykkelbegivenhet som ikke kastet glans over Larvik Sentrum. Hvis avisen likevel har informert om ruten, beklager jeg sleivsparket. Jeg gikk glipp av det. Men jeg burde jo altså ha stått med bunad og flagg og hilst syklistene på Sundbysletta. Verden var i Kvelde!

 

Nå er det ikke så spesielt for oss at noen sykler 18 mil for å komme fra Sandefjord til Tønsberg. Vi har en i Kvelde som sykler omtrent samme rute på vei til jobb i Larvik – hver dag. Det som er spesielt, er at hele Kvelde blir sperret av en halv time og fylles av sirener, blålys, motorsykler med blinkende lys og annet oppstyr på høyde med et amerikansk presidentbesøk. Verden kom til Kvelde. Og jeg holdt på å gå glipp av det. Men jeg fikk heldigvis med meg noen spennende sekunder i bilen på RV 40. Så ble jeg sittende å se litt på Glava Tour resten av uka. Pussige greier. Over 150 syklister peiser på i 50-70 km/t i 150-200 kilometer. Noen prøver brudd underveis, både i teten og i grøftekanten. Uten nevneverdig suksess. Så kommer de samlet til mål, og det hele avgjøres på de siste vel hundre meterne. Innimellom har det vært klatringer og spurter, slik at flere unge kvinnelige deiligheter får anledning til å dele ut priser, trøyer, blomster og kyss i målområdet. Det er det eneste jeg misunner syklistene.

 

Til alle dem som ligger på sykehus eller hjemme med diverse brudd og kvestelser etter moroa, har jeg lyst til å sitere min bror fra våre barneår i Kvelde. Nesten helt uprovosert – vel, jeg hadde muligens ertet han litt – trev han en vedkubbe og kylte den i skallen min med ordene: ”Sånn gål det!” Det er greit å sykle. Men hva er det som haster så fælt? Det har ikke vært krig her siden 1945, som Øystein Sunde synger. Onsdag virket det nesten slik i Kvelde. Men likevel: God sykkeltur i vakker Vestfoldnatur. Ta det litt med ro, så får du med deg naturopplevelsene også. Det er ikke sikkert det var så lett å nyte våren i grøftekanten på Ringdal. Men veien var vissnok litt feil dosert.

Kvelde 21/5-2012

Varm hilsen fra Even

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 08:40

Fantastisk Even,jeg er så rørt.Ha en flott dag.😊❤️🌺

28.03 | 09:00

Kom plutselig innom bloggen din og har fått med meg flere begreper jeg vil ta med meg videre: "manus-depressiv" og "se-vitaminer". Fantastisk!

30.01 | 13:04

Synes i allefall at du er flink til å komme deg ut i naturen. Det redder deg veit du. Jeg er mere lat pga et vondt bein nå for tida. Lykke ønskes deg Even!

23.12 | 13:33

Tusen hjertelig takk, Even! Du er så god med ord! God jul🎄🌟