Dagbokblader

Det er over 2 ½ år siden jeg skrev noe på hjemmesiden. Det skyldes delvis en fysisk og psykisk form som ikke har vært på topp, og delvis en del taleoppdrag som måtte forberedes. Og selv om jeg jo elsker formidling, både skriftlig og muntlig, krever forberedelsene såpass mye at dette begrenser seg selv. En bidiagnose til depresjonen for min del, er at jeg er utpreget «manusdepressiv»; det vil si at jeg strever voldsomt med å komme i gang med forberedelsene. Når ting først løsner, går det mye lettere. Og selve framføringen synes jeg jo er veldig morsom, enten jeg står på en prekestol i en av våre kirker eller kåserer på Idyllkonsert ved Lågen eller i Sanitetsforeningen i Kvelde. Jeg kan glede meg ekstremt over en elegant formulering og et godt poeng, enten jeg har funnet på dem selv eller lånt dem av andre. Hvis jeg har noen hobby, i tillegg til livsstilsendring (slanking og trening), må det være å samle på gode ord og gylne øyeblikk. Samle på – og gi videre.

Hovedgrunnen til at jeg nå prøver å aktivere hjemmesiden litt igjen, er opptredenen på NRK i «Helene sjekker inn» fra Evjeklinikken i morgen (onsdag 11/12 kl.21.20). Her fokuseres det på ting som jeg har slitt med nesten hele livet. Og jeg jeg blir både rørt og glad og takknemlig over mulighetene oppholdet på Evjeklinikken gir meg. KANSKJE kan jeg nå greie å gjøre denne livsstilsendringen varig. Tenk om jeg kunne greie å slippe å gå opp igjen 50 kilo, som jeg gjorde sist. Helt siden depresjonen slo inn i 1997, og jeg la på meg 20-30 kilo på noen måneder, har dette vært en konstant utfordring i livet mitt. Før også, selvsagt, men ikke så ekstremt. Sosial isolasjon, stillesitting, usunn mat og konstant matsug som en bivirkning av de såkalte «lykkepillene», ført til en ekstrem vektoppgang på forholdsvis kort tid. Jeg greide jo å gå ned 55 kilo i 2007, men et lite år etterpå var jeg på full fart oppover igjen. Jeg kjøpte Vestfoldbunad for pengene jeg fikk til 50-årsdagen min. Og jeg var fryktelig stolt og glad da jeg kunne ta på meg den første gangen. Etter et par år var det bare hatten og skoa som passet. Og jeg syntes det var riktig ille å betale 45 000 kroner for et plagg nærmest til engangsbruk.

Til 60-årsdagen i høst fikk jeg den på igjen – med god margin. Og jeg kjenner på noe av den samme stoltheten. Og jeg tenker; Måtte det vare! Og denne gangen tror jeg det kan lykkes. En fantastisk stab og flotte medpasienter her på Evjeklinikken hjelper meg til det. Opplegget varer 5 år. Og oppfølgingen er både tett og god. Nå ser det ut til at jeg kan holde det jeg lovet min bror, som driver begravelsesbyrået Sundby & Tidemansen i Larvik: Jeg skal være under 100 kilo når de en gang skal bære meg ut av kirken. Jeg håper det blir lenge til. Og jeg håper livsstilsendring, vektreduksjon og bedre fysisk form skal bidra til det.

Dette blir det mer om i «Helene sjekker inn» i morgen kveld. Og jeg er spent på både programmet og reaksjonene etterpå. Dette er sårt på mange måter. Og jeg håper det blir tatt imot på en positiv måte. Jeg er veldig takknemlig for alle oppmuntrende ord og hyggelige tilbakemeldinger på Facebook fra både bygdefolk og andre i prosessen, som nå har pågått i snart to år. Jeg er på tredje opphold på Evjeklinikken nå, og vi skal se programmet sammen på storskjerm i morgen. Jeg gledegruer meg.

Evjeklinikken 10/12-2019

Med kjempespent hilsen fra Even.

Anita Dubard Aune 12.12.2019 17:52

Hadde stort utbytte av å se deltakelsen din i ‘Helene sjekker inn’.
Synes det er flott at noen står fram med så vanskelige temaer.
Lykke til!

Gro stalsberg 11.12.2019 22:06

Kjære Even, du er et av de flotteste mennesker jeg kjenner. All ære til deg som er så oppriktig og ærlig i programmet. Stolt av å kjenne deg. Klem fra Gro

Hanne Bustnes 11.12.2019 19:38

Ser fram til å se programmet! Helene står for opplysende TV.

Gerd Eli Primberg 11.12.2019 22:11

Jeg så på programmet med stor glede. Depresjon og overvekt er også ting jeg sliter med. Du fikk delta med mange innlegg i programmet, så det må du være stolt a

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 08:40

Fantastisk Even,jeg er så rørt.Ha en flott dag.😊❤️🌺

28.03 | 09:00

Kom plutselig innom bloggen din og har fått med meg flere begreper jeg vil ta med meg videre: "manus-depressiv" og "se-vitaminer". Fantastisk!

30.01 | 13:04

Synes i allefall at du er flink til å komme deg ut i naturen. Det redder deg veit du. Jeg er mere lat pga et vondt bein nå for tida. Lykke ønskes deg Even!

23.12 | 13:33

Tusen hjertelig takk, Even! Du er så god med ord! God jul🎄🌟