Dagbokblader

Jeg sitter og leser boka ”Det skal merkes at vi lever” om dagen. Den refererer samtaler mellom Johannes Møllehave og Benny Andersen fra ei uke på Kreta, ofte med utgangspunkt i Benny Andersens dikt. Boka, diktene og samtalene kaller på både smilet, tårene og ettertanken hos meg. Overskriften i dagens blogginnlegg er et sitat fra Roland Barthes, som disse to kloke danske kulturpersonlighetene filosoferer litt over. ”Har du aldri ønsket å være noens fest?” En nydelig formulering.

 

I min til dels lykkelige barndom og ungdom på bedehuset, var fest definert som et langt møte med to taler og med god bevertning i mellom. Bortsett fra utlodningsfester og juletrefester. Da var det mer schwung. Men det var ikke alltid partyfaktoren ble spesielt høy for en utålmodig guttunge på de andre festene. Men du verden som bedehus – og kirkefolket kan lage fest rundt matbordet. Det opplevde jeg senest på hyggekvelden på Volds Minde forrige tirsdag, med varme karbonadesmørbrød og et gedigent kakebord. Det står det både respekt og glede av. Men heldigvis har jeg med årene tilegnet meg et litt mer utvidet festbegrep. Så jeg var på kabaret med Lågabrass på Gylnarheim i Kvelde sist lørdag. Der fikk jeg knapt nok lov til å sette mine bein i ungdommen. Avstanden mellom bedehuset og ungdomslokalet var fryktelig stor. Den er heldigvis blitt atskillig mindre, i hvert fall for min del. Og Lågabrass var min fest lørdag. Temaet var ”Norsk på norsk” med masse god norsk populærmusikk, og jeg har sjelden hørt det svinge slik av vårt fantastiske lokale voksenkorps. Det var feiende flott. Og det var til å bli glad av. Jeg anbefaler forestillingen på Gylnarheim søndag 17/3 kl.17, hvis du ikke har fått den med deg. Gus konferansierte aldeles utmerket med mye spennende info om melodiene. Og kabareten var ispedd halsbrekkende humor fra deler av revygruppa Makalausen. Solister bidro med flott sang, og årets hederspris tilfalt en umåtelig verdig vinner. Vel blåst!

 

Masse hyggelige mennesker var det også. Jeg setter veldig pris på gode tilbakemeldinger på hjemmeside og blogg. Det gleder meg at noen har glede av å lese den. Og det gjør godt når dere sier det. Det vanket også noen vakre smil og noen gode klemmer. Så det var flere som var min fest på lørdag. Og det varmet. Det gjør det alltid. Å være noens fest. Det er et nydelig uttrykk. Så håper jeg, at dere som får til å leve i parforhold, og på mange måter er hverandres hverdag, også innimellom får til å være hverandres fest. Det dukker opp noen eksempler på det på Facebook av og til. Det er alltid flott å se. Forhåpentligvis er det mange flere i den analoge, virkelige verden. Men jeg vet at det kan være en utfordring, når hverdagene blir både mange, grå og slitsomme. Men ta nå imot festen når den byr seg. Nyt den og gled deg over den, og vis din kjære den gleden. En liten fest kan også være en fest!

 

Jaja. Jeg er vel teoretiker i dette. Men også en uforbederlig romantiker. Og når våren tar tak, har jeg en tendens til å bli generelt forelsket. Selv om jeg vet at jeg skal være forsiktig med å gjøre noe mer utav det. Men jeg nyter livet og våren og koser meg med små og store fester, gode venner og gylne øyeblikk. Det ble flere slike i og rundt helga. Lunsj og kabaret lørdag og hyggelig bursdagsselskap i Oslo mandag. En fest skal ikke vare for lenge. Det erfarte jeg vel på lørdag, selv om det jo var koselig med kaffebesøk i totiden på natta. I boka som opptar meg for tiden, finner jeg også sangen og samtalen om ”Svantes lykkelige dag.” Han hadde visst bare denne ene. Men du verden for en dag. Jeg har nok flere, selv om depresjonen har gjort mange dager grå. Jeg har i hvert fall mange lykkelige øyeblikk. Men jeg kjenner meg vel litt igjen i det siste verset i ”Lille sang til Nina.”

”Jeg ved, det varer ikke ved.

Du har en anden kær.

Men du har lært meg kærlighed,

du er mig evig nær.”

Illustrasjonsbildet denne gangen er av vinterens flotteste blomsterkasse, før blomstene ble satt utover for å pynte et fantastisk festbord. Nyt synet. For mye av det gode kan også være både flott og godt. Men selv en liten fest, er en fest! Tenk å få være noens fest. Om så bare for et øyeblikk.

Kvelde 14/3-2013

Med varm hilsen fra Even

 

 

Ånund Hardang 18.03.2013 21:22

Mykje til ettertanke her, Even! Mitt Benny Andersen favsit: "I mange år tog jeg alle sorger på forskud,men det har jeg nu aldrig haft glæde af."

Unn Lill 14.03.2013 19:16

Må jo si meg enig i at det er en flott formulering ja,og forhåpentlig er det mange som er noens fest her i verden =) Synes du har mye bra i bloggen din =)

Inger 14.03.2013 13:34

Flott skrevet Even :O)

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 08:40

Fantastisk Even,jeg er så rørt.Ha en flott dag.😊❤️🌺

28.03 | 09:00

Kom plutselig innom bloggen din og har fått med meg flere begreper jeg vil ta med meg videre: "manus-depressiv" og "se-vitaminer". Fantastisk!

30.01 | 13:04

Synes i allefall at du er flink til å komme deg ut i naturen. Det redder deg veit du. Jeg er mere lat pga et vondt bein nå for tida. Lykke ønskes deg Even!

23.12 | 13:33

Tusen hjertelig takk, Even! Du er så god med ord! God jul🎄🌟