Dagbokblader

Dagens blogginnlegg er appellen jeg holdt ved krigsminnesmerket i Kvelde i morges kl 8. Jeg fikk kjøre det i reprise i idrettshallen senere på dagen. Det er jo fantastisk å få tale 2 ganger før lunsj. Og jeg kunne starte med å takke ”bokstavguttene” i Kvelde som skjøt salutt 3 ganger fra Jorstøyp tidlig 17. mai morgen. Hva de får til… Så til dagens manus:

Gratulerer med dagen. !7.mai 2013. Neste år er det 200-årsjubileum for Grunnloven. Og 100-årsjubileum for Ola Sundby, selv om det neppe får like stor oppmerksomhet. Neste år skal korps og kor over hele landet spille og synge jubileumsmarsjen som ble urfremført på Stortinget onsdag. ”Det går et festtog gjennom landet.” Jeg synes det er en flott marsj og jeg gleder meg til å høre den igjen. Et festtog gjennom landet. Et festtog gjennom Kvelde, selv om toget i Kvelde nå har en tendens til å bite seg selv i halen i Hvidstenkrysset.

 

Det går et festtog gjennom tiden. Denne dagen har vi med oss 1814, unionsoppløsningen i 1905, og vi markerer 100 års kvinnelig stemmerett. I 1913 ble Norge for alvor et demokrati. Vi har med oss maidagene i 1945, da frihetsglede og fred igjen fylte og preget landet vårt. Men vi har også med oss 9.april og 17.mai 1940. Sist jeg la ned blomster på krigsminnesmerket i Kvelde, var på min egen 50-årsfest i 2009. Da gikk det også et festtog gjennom Kvelde, innom steder i bygda som har vært viktig for meg. 80 gjester startet ved kirken, der vi la ned blomster på fars og mors grav. Sigrid spilte et vers av ”Deilig er jorden” på trompet før festtoget gikk videre. Vi gikk oppom Syltre for å se på Lågen. Vi hadde en stopp ved bedehuset og sykehjemmet og sang et par vers av ”Han tek ikkje glansen av livet.” Og vi hadde en markering ved krigsminnesmerket. Bygda, folket, kirken, bedehuset, Lågen, friheten, demokratiet og nasjonalfølelsen har alltid betydd mye for meg. Og familie og venner i Kvelde. Sist jeg hadde appell 17.mai i 2008, var far akkurat død. Og i år har vi fulgt onkel Svein til graven. Jeg minnes begge i takknemlighet, og jeg savner onkel Svein her i dag. Og jeg vet vi er flere som savner noen denne dagen.

 

Det er en ære å få hedre de fra Hedrum som mistet livet i kampen for Norges frihet under andre verdenskrig. Hans Holmens gedigne monument vil for alltid minne oss om det, og om dem.

”Her skal vi minnes de døde,

som ga sitt liv for vår fred,

soldaten i blod på sneen,

sjømannen som gikk ned.

Vi er så få her i landet,

hver fallen er bror og venn.

Vi har de døde med oss,

den dag vi kommer igjen.”

Slik skrev Nordahl Grieg i diktet ”!7.mai 1940.” I dag får vi være med og minnes. Og i dag får vi feire friheten, freden, Norges grunnlov og Norges selvstendighet. Med flagg, hornmusikk (Tusen takk til Lågabrass), sang og hurrarop.

 

Jeg har våget meg inn på Facebook det siste året. Der har det vært en til dels hissig debatt de siste ukene om flagg, nasjonaldrakter og hva som passer i markeringen av Norges nasjonaldag. Jeg tenker vel at vi ikke tar skade av litt romslighet her. Det JEG er skeptisk til, er folk som har med seg bomber eller skyter rundt seg under opptog og festdager, i Norge og andre steder. Tryggheten og friheten skal vi verne om. I debatten på Facebook var det også noen som skrev at vi ikke måtte gjøre 17.mai til en dag som handler om ytringsfrihet og menneskerettigheter. Nei, det skulle tatt seg ut!

 

Forrige lørdag så jeg to flotte filmer på NRK. Den ene handlet om Winston Churchill. Den andre var ”Kongens tale.” Begge er sentrale og gnistrende godt fortalte historier fra andre verdenskrig. Kong Georg VI får hjelp til å mestre stammingen sin, og talene hans blir viktige samlingspunkt under krigen, i kampen mot nazisme og diktatur. Han sier blant annet. ”Vi må bekjempe den løgnen som sier at MAKT er og gir RETT.” Diktatoren, terroristen og mobberen deler denne ideologien, når de går etter mennesker som ikke kan forsvare seg. Den retten har de ikke! Opp mot dette vil vi sette enkeltmenneskets verdi, tryggheten, friheten, demokratiet, ytringsfriheten, freden og gleden. For alle! ”La alle leve trygt og godt i frihet og i fred.” Det var dette nordmenn døde for under andre verdenskrig. Og folk ofrer livet i den kampen hver dag rundt om i verden.

”Det fødtes i oss en visshet,

at frihet og liv er ett.

Så enkelt – så uunnværlig

- som menneskets åndedrett.”

                                   (Nordahl Grieg)

Det går et festtog gjennom landet. Det går et festtog gjennom Kvelde. Det får vi være en del av 17.mai 2013. Det gir grunn til takknemlighet og glede.

Gratulerer med dagen.

Kvelde 17/5-2013.

Med varm hilsen fra Even

 

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 08:40

Fantastisk Even,jeg er så rørt.Ha en flott dag.😊❤️🌺

28.03 | 09:00

Kom plutselig innom bloggen din og har fått med meg flere begreper jeg vil ta med meg videre: "manus-depressiv" og "se-vitaminer". Fantastisk!

30.01 | 13:04

Synes i allefall at du er flink til å komme deg ut i naturen. Det redder deg veit du. Jeg er mere lat pga et vondt bein nå for tida. Lykke ønskes deg Even!

23.12 | 13:33

Tusen hjertelig takk, Even! Du er så god med ord! God jul🎄🌟